КАТ ни дебне за висока скорост от днес до 23 април

Засилен контрол за спазване на разрешената максимална скорост на движение ще има от днес до 23 април.

Мерките на „Пътна полиция“ се предприемат в рамките на операция на Европейската мрежа на службите на Пътна полиция TISPOL, която се провежда на територията на държавите-членки, съобщиха от МВР. Нарушенията, свързани с превишаване на разрешената скорост за движение са често срещано явление във всички европейски държави и са определени като най-сериозната причина на тежки пътно-транспортни инциденти и смърт по пътищата на Европа, отчитат от TISPOL.

Обстановката в страната ни не е по-различна – голям процент от сериозните произшествия на пътя с убити и пострадали са причинени от същия фактор – движение с превишена или несъобразена скорост. През 2016 г. в страната превишената скорост продължава да е с най-голям дял като причина за катастрофи по вина на водачите. По този показател данните за България са над средното ниво в сравнение с държавите членки на ЕС.

В рамките на операцията, освен за превишаване на разрешената скорост за движение, ще се извършват проверки и за застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите, информират от Пътна полиция – ГДНП.