Започва националният фолклорен конкурс „Напеви от Серерозапада“

За девети пореден път Общински младежки дом – Монтана, ще е домакин на Националния фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“.

Откриването е в 9.45 часа

Форумът цели да популяризира фолклорното богатство на северозападна България.

В конкурса участват деца и младежи от 4- до 30-годишна възраст. Участниците са разделени в четири възрастови групи и специална пета за младежи от 19 до 30 години.

Заявка за участие са дали близо 800 деца и младежи от 22 населени места, които ще се съревновават за наградите.

Задължително условие е те да изпълнят песен от Северозападна България – за раздел „Народно пеене“, танц или инструментална пиеса от Северняшката фолклорна област – съответно за раздел „Хореография“ и „Инструменталисти“.

В първия ден на сцената на Младежкия дом ще се съревновават участниците в раздел „Народно пеене“.

В събота – 29 април, след 9,00 ч. в Голямата зала ще тече емоционалното надиграване на танцовите състави. След 9,45 ч. в Заседателната зала ще свирят пред журито младите инструменталисти, избрали да изучават кавал, гайда, гъдулка, тамбура и техните оркестри. В 12,30 часа ще започне концерт на ТА „Младост“.

Група ETNOTIX ще е гвоздеят в програмата на Деветия национален фолклорен конкурс „Напеви от Северозапада“. Концертът й ще започне в 16.15 ч. на 28 април в Младежкия дом. Нестандартната формация ще излезе на сцената непосредствено след конкурсната програма на раздел „Народно пеене“, докато журито обсъди присъждането на наградите.

Входът за концерта е свободен.