Монтанско село бори безработицата с 20 декара домати

Безработицата в село Долни Цибър е около 50%. Затова 60 безработни от от селото засадиха 20 декара домати, за да се изхранват. Хората там се прочуха преди години с това, че бойкотираха парламентарните избори и никой от тях не отиде да гласува. Още тогава те заявиха, че не искат социални помощи, а работа.

Земята е за зеленчуковата градина е общинска и в нея ще се отглеждат само домати.

В момента хората получават по 15 лева на ден, но това са лични средства осигурени от депутата от ГЕРБ Дилян Димитров, кмета на село Долни Цибър Камен Димитров и кмета на община Вълчедръм Иван Барзин.

Миналата година също засадили домати, пипер и лук, а произведеното раздали на всички хора в Долни Цибър, детската градина и социалния дом. Останало и за тях.

Докато занимавали със зеленчукопроизводството получавали и заплата, пари гласувани от общинския съвет в малката община Вълчедръм. Но сега пари няма и хората се надяват да им помогне държавата, настоява кметът на селото Камен Димитров.

„Целта ни е да може министерството на труда и социалната политика да може да помисли за тези хора. Нещата, трябва да вървят в тази посока, хората да работят и произвеждат, а не са стоят с метлите по пътя.“

Безработицата и липсата на препитание е най-големият проблем за Долни Цибър. Въпреки това там почти всички са грамотни, а в селото има над 60 висшисти.

А докато чакат пари от държавата продължават всеки ден да ходят пеша повече 4 километра – от домовете си до доматената градина и ще носят вода на ръка, за да поливат реколтата.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.