Есенното равноденствие отбелязва края на лятото

Есента започва днес, в 23:02 часа

Есенното равноденствие е момент с особено значение в годината. Това е положение, при което в следствие на движението на Земята спрямо Слънцето, денят и нощта са равни по продължителност.

От неделя денонощията ще започнат отново да се увеличават, като максималното, което ще достигнат е от 24 часа и 30 секунди в края на декември, когато дните са най-къси.

В българската традиция есенното равноденствие се отбелязвало на християнския празник – Кръстовден. Вярвало се, че еднаквостта на деня и нощта бележат началото на тъмния период на годината.

Според синоптиците, есента започва с бавно повишаване на температурите . В събота и неделя ще преобладава слънчево време с временни увеличения на облачността.

През първия ден все още ще духа умерен запад-северозападен вятър, който постепенно ще отслабне, в неделя в повечето райони ще е тихо и минималните температури ще са предимно между 5° и 10°.В началото на следващата седмица вятърът ще се ориентира от североизток, в Дунавската равнина и източните райони ще се усили. Облачността ще бъде по-често значителна, но само на отделни места е възможно да превали. Дневните температури ще са над 20 градуса.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.