22 септември е ден и без автомобили

Световният ден без автомобили се отбелязва в над 1100 града по света.

Ден без автомобили

Криза с горивата e първоначалната причина за  Световният ден без автомобили. През 1974 г. в Швейцария, властите в страната призовали хората да изоставят автомобилите си за четири дни.

Идеята за планирани акции за отказване от личния автотранспорт за  била Формулирана от американския политолог и екологичен активист Франсис Ерик Бритън. През 1998 г. списанието „Карбъстърс“ предложило денят да се чества на 22 септември.

Това е международна кампания, по време на която централните зони в много градове на Европа се затварят за автомобилно движение.

Сред целите на кампанията са формиране на осъобразено с екологията мислене, и начин на живот сред европейските граждани. На 22ри септември се провежда мащабна разяснителна дейност върху негативните страни на автомобилния транспорт в градски условия. Прави се промоция на алтернативните начини на транспорт в големите градове, в това число и по-широкото използване на обществения транспорт. С отбелязването на деня без автомобили се демонстрира идеята, че животът без автомобили не само е възможен, но и по-приятен.

В крайна сметка по време кампанията “Европейски ден без автомобили” намалява на шума и вредните емисии на газове във въздуха, както и подобряване на качеството на живота в големите градове.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.