Наш земляк откри лек за рак в Америка

Анатоли заминава за САЩ със семейството си когато е 11- годишен.

Наш земляк откри лек за рак в Америка

Анатоли Цеков заминава за САЩ със семейството си когато е 11 годишен. Коренът на рода му е от село Клисурица. Той завършва висшето си образование във Вашингтон и става експерт по клетъчна молекулярна биология и биохимия.

Има петнадесет години опит, както в академичните среди, така и в индустрията. Автор е на много изследвания, лабораторни методи, анализи и публикации в областта.

Нашият земляк е във водещия екип на компания Affigen в Сейнт Луис – САЩ, която е на прага на революционно откритие в лечението на онкологичните заболявания.

Българинът е ръководител на лабораторните изследвания в компанията, създадена през 2016 с цел развиване имунотерапия от нова генерация за лечение на рак.

„Ние се съсредоточаваме върху Ахилесовата пета на рака – протеинът в туморната клетка, който е различен от този, произведен от нормално функциониращата клетка, пише официалният сайт на компанията. Процесите, които протичат при прилагането на биологичните продукти са с висока чувствителност и прецизност, така че да бъде намален риска от увреждане на здравите клетки.”

Новата терапия за лечение на рака тази година е влязла в предклиничен етап, предстои да бъде клинично тествана.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.