По-високи пенсии – от 9ти октомври

Промяна има и при минималните размери на личните пенсии за инвалидност поради общо заболяване и на тези поради трудова злополука и професионална болест.

40 лева добавка за пенсионерите от Монтана
снимката е илюстративна

От Пресцентъра на НОИ обявика, че съгласно Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2017 г. е променен минималният размер на личните пенсии, отпуснати при пълен осигурителен стаж. От началото на месецa той е 200 лв.

С нови размери ще бъдат и пенсиите, чиито минимални размери се определят като процент от минималната. Така, при отпуснатите при непълен осигурителен стаж пенсии минимумът се определя на 170 лв. (85% от 200 лв.), а при наследствените пенсии – на 150 лв. (75% от 200 лв.).

Промяна има и при минималните размери на личните пенсии за инвалидност. В зависимост от определения от медицинската експертиза процент. При намаалена работоспособност поради общо заболяване  долната граница при първите ще е между 170 и 230 лв..  Пострадалите при трудова злополука и инвалидизираните поради трудова болест ще получават между 200 и 250 лв..

Националният осигурителен институт информира, че изплащането на пенсиите за месец октомври ще започне в понеделник, 9 октомври и ще приключи на 20 октомври. Изплащането на пенсиите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка пощенска станция. Сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат заверени на 9-ти октомври 2017 г.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.