Обжалват присъдата на шофьор убиец

Тогава на място загина едно момиче, а над десет пътника бяха приети в монтанската болница с наранявания.

Окръжна прокуратура – Монтана обжалва  присъдата на шофьора на ТИР – турският гражданин С. Чакър, който предизвика пътно-транспортно произшествие в началото на май, тази година край с. Смоляновци.

Тогава на място загина едно момиче, а над десет пътника бяха приети в монтанската болница с наранявания.

Държавното обвинение счита, че наложеното от съда условно наказание, в размер на три години „лишаване от свобода“ с изпитателен петгодишен срок, за извършеното от подсъдимия тежко престъпление, не съответства на изключително високата степен на обществена опасност на деянието и на последиците му.

Според прокурорите, с небрежното си поведение като водач на МПС, с рисковото и безотговорно шофиране, подсъдимият Чакър предизвикал тежко транспортно произшествие, довело до смърт и осакатяване на множество хора.

Независимо от признаването на вината и провеждане на делото по реда на съкратеното съдебно следствие, ОП-Монтана счита, че следва да бъде наложено ефективно наказание, тъй като присъдата в този й вид не отчита обществената опасност на престъплението.

Според прокурора, изготвил протеста, практиката да се налагат условни наказания за транспортни престъпления, особено тези довели до човешки жертви, е порочна и неправилна.

Така не се постигат целите на наказанието и на генералната превенция. Окръжна прокуратура – Монтана предлага изменение на първоинстанционната присъда, като бъде увеличен размерът на наложеното наказание и същото да бъде изтърпяно от подсъдимия Чакър ефективно.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.