Стартира противогрипна кампания 2017/2018 г.

По информация на специалистите от Световната здравна организация, през 2017 г./2018 г. ще се разпространяват грипни вируси от щамове А и В.

Извънредна имунизационна кампания против морбили в област Монтана

От 03.10.2017 г. РЗИ – Монтана стартира противогрипната кампания за сезон 2017/2018 год. Статистиката сочи, че от грип всяка година боледуват основно децата и около 10% от възрастните, като при 1/4 от тях се развиват усложнения и се налага болнично лечение. При 1000-1200 българи грипанта инфекция протича много тежко и със сериозни усложнения, завършващи летално.

Първите случаи на лица с клинични признаци на грип се очаква да посетят медицинските специалист в края на октомври, като осново това ще са децата. Пикът на заболяемостта от грип се очаква да бъде през м. януари 2018 г.

Реалният брой на заразените и преболедували лица е много по-голям, защото грипа може да протече безсимптомно или като лека простуда, при което болните не остават на домашно лечение и разпространяват инфекцията. Затова е препоръчително дори при леки вирусни инфекции да не ги подценяваме и да останем за 2-3 дни у дома. Така ще заразим по-малко хора около нас и ще дадем възможност на организма ни да се възстанови по-бързо.

Симптомите на грипа са свързани с бързото проявяване на инфекция, която в рамките на няколко часа засяга целия организъм. Появяват се болки по мускулите, ставите, световъртеж, висока температура, суха кашлица, болка в гърлото, страх от светлината. Протичането на грипната инфекция зависи от множество фактори – възраст, придружаващи заболявания, своевременно започнало лечение и други.

Със прилагане на съвременните противогрипни ваксини всеки надеждно може да предпази себе си и семейството си от грипната инфекция и свързаните с нея усложнения. Грипът не е обикновена вирусна инфекция, а сериозно заболяване на целия организъм.

Имунизация срещу грип се препоръчва при:

Всички лица, навършили 65 години, особено такива, настанени в специализирани институции за предоставяне на социални услуги.

Всички възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от следните заболявания:

– хронични белодробни заболявания, вкл. астма;
– хронични заболявания на сърдечно-съдовата система;
– метаболитни заболявания, особено диабет;
– хронична бъбречна недостатъчност и болни на хемодиализа;
– вродена и придобита имуносупресия, включително медикаментозна; носители на НIV и болни с клинично проявена НIV инфекция;
– хемоглобинопатии;
– органна трансплантация.

Лица, живеещи в организирани колективи (домове за медико-социални грижи, военни поделения, общежития и др.).

Лица, при които има повишен риск от заразяване във връзка с професията им (транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал и др.).

Всички, които са в контакт с лица, изложени на повишен риск от усложнения след заболяване от грип:

– членове на семейството, вкл. деца;
– персонал на лечебни, здравни и социални заведения.

Препоръчва се имунизацията срещу грип да се извършва ежегодно и да започне още в началото на месец октомври, за да има време организмът да си изгради антитела – за около 21 дни. До тази година противогрипните ваксини са съдържали три щама на грипния вирус, а по предложение на Световната здравна организация от месец февруари 2017 г. в противогрипната ваксината е препоръчано да се включи нов щам на грип А- „Мичиган“, който е известен от 2015 г.

Имунизационният кабинет при РЗИ – Монтана разполага със следните противогрипни ваксини:

Ваксината Influvac (с цена 8.17 лв.) съдържа инактивиран грипен вирус на следните три щама:

– А/ Michigan/45/2015 (Н1N1)
– А/ Hong Kong/4801/2014 (Н3N2)
– В/ Brisbane/60/2008

Ваксината Vaxigrip tetra (с цена 19.95 лв) съдържа инактивиран грипен вирус на следните четири щама:

– А/ /Michigan/45/2015 (Н1N1 )
– А/ /Hong Kong/4801/2014 (Н3N2)
– В/ Brisbane/60/2008
– В/ Phuket/3073/2013

Допълнително се заплаща и такса от 2 лв. за манипулация.

Консултации и имунизация против грип се извършва в Имунизационния кабинет на РЗИ – Монтана, пл. „Жеравица” № 3, ет. 5, всеки делничен ден от 8,30 до 12 13,30 -17,00 ч.

Тел. за връзка 096/ 300 545, дирекция „Надзор на заразните болести”, РЗИ – Монтана.


Имунизации не се извършват с противогрипни ваксини донесени от гражданите, защото не е гарантирано тяхното правилно съхранение преди поставянето им!

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.