Мощни магнитни бури за уикенда

Влиянието им обаче ще се усети още на 11 и 12 октомври, както и на 15 октомври, когато ще има смущения в магнитосферата на Земята.

В близките дни до планетата ще стигне слънчев вятър, който ще стане причина за поредните магнитни бури на 13 и 14 октомври. Влиянието им обаче ще се усети още на 11 и 12 октомври, както и на 15 октомври, когато ще има смущения в магнитосферата на Земята.

Лекарите предупреждават, че явлението има негативни последици върху метеочувствителните хора и често предизвиква главоболие, световъртеж, гадене и дори депресия. Възможно е и повишаване на стойностите на  кръвното налягане.

По време на периода се препоръчва чувствителните към подобни явления да избягват консумацията на алкохол, мазни и тежки храни. Добре е да се избягва солта,  и да се приемат повече течности, съобразени с личната  диета.

Експерти предупреждават още, че магнитните бури може да нарушат функционирането на електронни устройства,и да повишат аварийността по телекомуникационните безжични мрежи и наземни съоръжения за пренос на данни.

Според редица изследвания в дните с магнитни бури намалява изработването на хормона мелатонин, и се отделят повече от “хормоните на стреса” – адреналин и кортизол.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.