Златко Живков ще иска повече пари за пътища и заплати

Дадоха на община Монтана близо 2,5 милиона лева

Кметът на Монтана Златко Живков ще участва днес в преговорите за бюджет 2018 между правителството и сдружението на общините. Срещата ще бъде проведена в Министерството на финансите.

Както той, така и останалите кметове ще настояват за увеличаване на държавните средства за заплати, за ремонт на общински пътища, за изравнителната субсидия и за стандартите в местните културни институции.

Заплатите в общинските администрация се изравняват с минималната при предстоящото й увеличение на 510 лева, уточни Живков. Става дума за 20 хиляди души, които работят в българските общини и възнагражденията им изостават в сравнение с другите сфери.

164 милиона лева са договорени на този етап за общинска пътна мрежа. За сравнение поддръжката и ремонтът на републикански пътища се финансира със 700 милиона лева.

Общинските пътища се равняват като дължина на републиканските, затова ще искаме субсидията да бъде увеличена поне с още 50 милиона лева, заяви кметът на Монтана. Той уточни, че другото основно искане е да бъде увеличена и изравнителната субсидия за общините с още 40 милиона лева.

Досега механизмът за разпределението й фаворизира само най-малките и най-големите общини, за другите отпусканите средства не са променяни с години.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.