Работеща Монтана тръгва на протест в София

Над 150 работещи от Монтана тръгват на протест в София

Работеща България излиза на протест под знамената на КНСБ с искане за достойни заплати. На 27 октомври, петък, от Монтана ще тръгнат три автобуса с работещи хора от различни сектори – държавни служители, учители, индустрия, култура, социална сфера.

Те ще се включат в шествието в София, което ще започне от 11:30 от площад „Св. Александър Невски“ и ще мине през две спирки – Министерски съвет и централата на АИКБ, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. Синдикалистите ще заявят открито своите претенции към държавния бюджет за области, които не са дофинансирани и ще останат такива и през следващата година.

Това са най-вече агенциите, които работят на терен – тези за социална защита (Агенция за Социално Подпомагане, Агенцията по заетостта), приходните агенции – Национална Агенция по Приходите и митници, домовете за стари хора, училищното здравеопазване. За тях е предвидено 5 на сто увеличение в хазната за 2018 година, а ние искаме поне 10, а на места и 15%, посочи Димитров.

Сред причините за протеста е хроничният дефицит в областта на науката – БАН и Селскостопанска академия. Затова КНСБ ще подкрепи и техния протест на 1 ноември. „Исканията на Конфедерацията са само за заплати, в тях няма политическа намеса. Не смятаме да сваляме правителството, напротив, повечето наши членове смятат, че то ще изкара пълния си четиригодишен мандат. Затова трябва да дава заплати и ние ще ги поискаме на 27 октомври“, отсече Пламен Димитров.

Той отчете като правилни думите на премиера Бойко Борисов, че бизнесът трябва да плаща по-високи заплати и го насърчи да продължава с изявленията в тази посока. Сред другите причини за протеста са опитите да бъдат отнети изконни права на работещите у нас като добавката за стаж и възраст, популярна като „клас“. Недоволство предизвикват и намеренията в бюджета на ДОО да бъдат орязани парите за болнични за първите три дни, заяви президентът на най-голямата обществена организация.

 

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.