Хепатит А в „Кошарник“ не е овладян още

Потвърдените случаи на хепатит тип А кв. Кошарник, гр. Монтана вече са 7

Хепатит А в Кошарник не е овладян още

От Регионалната Здравна Инспекция информираха, че  потвърдените случаи на хепатит тип А кв. Кошарник, гр. Монтана вече са 7. Всички заболели се хоспитализират в инфекциозно отделение и са деца на възраст между 2 и 10 год. Регистрирани са 5 семейни огнища, като в две семейства са заболели по 2 деца.Едно от заболелите деца посещава подготвителна група в основното училище в кв. Кошарник.

Във връзка с това на 27.10.2017 г. здравни инспектори от РЗИ – Монтана извършиха проверка в подготвителната група на начално училище „ Георги Бенковски” в кв. Кошарник. В подготвителната група контактни са 22 деца и 2 лица персонал. Дадени са предписания на директора на училището за извършването на крайна дезинфекция в обекта от специализирана фирма за ДДД дейности. Всички контактни лица са насочени  към личните си лекари за изследвания и проследяване.

Ще се извършат проверки по епидемичните показания при личните лекари на заболелите от хепатит тип А лица за проследяване обхвата на контактните лица с необходимите прегледи и изследвания и за предприемане на необходимите мерки за ограничаване разпространението на инфекцията.

След дадено предписание от РЗИ – Монтана до кмета на община Монтана на 20.10.2017 г. е проведена огнищна дезинфекция в домовете и дворовете на болните в кв. Кошарник. Определени са длъжностни лица, да следят за недопускане образуването на нерегламентирани сметища.

В периода от 01.11.2017 г. до 01.04.2018 г. ще се  провеждане текуща дезинфекция в кв. Кошарник, за да се намали риска от разпространението на инфекции.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.