Ураганен вятър удари Северозападна България

Десетки сигнали за паднали дървета са получени в областта.

Ураганен вятър със стойности над 100 км/ч удари Монтана през последното денонощие. Според метеоролози от Хидро-метеорологичната обсерватория в Монтана, толкова силен вятър досега не са отчитали в областния град. За целия Северозапад, в Монтана силата на вятъра е била най-мощна. Освен Монтана, най-силен е бил вятъра в Вършец – 20м/с, Бъзовец – 17м/с. От 2 до 4 литра е падналото количество дъжд.

Десетки сигнали за паднали дървета са получени в областта. В Берковица, топола е паднала на пътя между селата Ягодово и Бързия, сигнали за паднали дървета са получени и за селата Василовци и Габровница. В Лом, дърво падна върху автомобил и пред входа на жилищна сграда.

Предупреждението за силен вятър е в сила за 17 области на страната. Оранжев е кодът за областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Разград, Търговище, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Сливен и Ямбол.

Прогнозата е, че там ще духа силен, на пориви, бурен запад–северозападен вятър със средна скорост 15 – 20 м/с и пориви до 25 – 28 м/с, като се очаква понижаване на температурата. Валежи не се очакват. Препоръчва се хората да бъдат готови за  структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.

 

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.