Как да се движим в безопасност при зимни условия?

Съвети за една по - безопасна зима, в тона на започващата акция "Зима"

Код зима! От днес всички машини са в готовност по републиканската пътна мрежа
Снимката е илюстративна

Във връзка с началото на тазгодишната акция „Зима“, от полицията напомниха някои основни правила за безопасност през зимата.

1. ДВИЖИ СЕ С ТЕХНИЧЕСКИ ИЗПРАВНО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Пътното превозно средство трябва да е технически изправно. В противен случай рискувате временно спиране от движение до отстраняване на неизправността. Велосипедът трябва да задължително с с изправни спирачки и звънец.

2. ПОДДЪРЖАЙ ЧИСТАЧКИТЕ ИЗПРАВНИ

Ако стъклочистачките не работят по време на дъжд или снеговалеж, водачът не е в безопасност и  няма право да се движи с това превозно средство.

3. ИЗПОЛЗВАЙ ПОДХОДЯЩИ ГУМИ

Използвай гуми за зимни условия или гуми с дълбочина на протектора не по-малка или равна на 4 мм през периода от 15 ноември до 1 март. Ако гумата има разкъсвания, водачът не е в безопасност и  няма право да се движи с това превозно средство. Забранено е движението по пътищата с гуми с шипове, а вериги за сняг се използват само когато пътните условия изискват това.

4. ДВИЖИ СЕ С ЧИСТИ И ИЗПРАВНИ СВЕТЛИНИ И СВЕТЛООТРАЗИТЕЛИ

Ако светлинните устройства или светлоотразители липсват или са неизправни, водачът няма право да се движи с това превозно средство. Устройствата за осветяване и светлинна сигнализация при маневри трябва да са чисти, видими и регулирани.

При движение с пътно превозно средство с животинска тяга (каруца), на него трябва да има два бели или жълти светлоотразителя отзад, а през нощта и при намалена видимост – тяло, светещо в бяло или в жълто, отзад вляво.

При движение с велосипед е необходимо устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред (фар) и червен светлоотразител отзад, както и бели или жълти светлоотразители или светлоотразяващи елементи отстрани на колелата.

5. ОБОРУДВАЙ МОТОРНОТО ПРЕВОЗНО СРЕДСТВО

Задължително е в 3- и 4-колесно МПС да има обезопасителен триъгълник, аптечка, пожарогасител, светлоотразителна жилетка. За зимния период се препоръчва да си осигурите в притежаваното моторно превозно средство антифриз, резервоарче, заредено с незамръзваща течност за почистване на стъкла, вериги за сняг. Винаги тръгвайте на път с достатъчно гориво, зарядно за акумулатор, въже за теглене, одеало и др.

6. ИЗПОЛЗВАЙ СВЕТЛООТРАЗИТЕЛНА ЖИЛЕТКА

Когато се налага да сте извън превозното средство, спряно в обхвата на пътното платно заради повреда или техническа неизправност, носете светлоотразителната жилетка. Тя е задължителна при движение с велосипед в тъмната част на денонощието, при намалена видимост и извън населени места.

7. БЪДЕТЕ ВИДИМИ ПРЕЗ ЗИМАТА И В ТЪМНОТО

Като пешеходец се обличайте със светли връхни дрехи или използвайте светлоотразителни елементи.Оглеждайте се и се ослушвайте често особено ако се движите с шапка или качулка. Винаги се движете по тротоара или банкета. Когато не са налични, се движете по платното за движение, противоположно на движението, по възможност най-близо до лявата му граница.

Организирана група деца на възраст до 10 години може да се движи само по тротоара или банкета, като първото и последното дете носят светлоотразителна жилетка. Групата задължително се води от най-малко от две лица на възраст над 18 години. При пресичане на платното за движение водачът на групата е длъжен своевременно да подаде сигнал, за да спре движението.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.