Великотърновските “ Хъшове “ на сцената в Монтана

Спектакълът е по мотиви от повестта „Немили-недраги” и е посветен на 120-годишнината от рождението на патрона на Константин Кисимов, патрон на театъра .

Драматичният отдел на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов“ Велико Търново ще гостува на сцената в Монтана с представлението на „Хъшове“ от Иван Вазов на 8 ноември.

Спектакълът е направен по мотиви от повестта „Немили-недраги” на Иван Вазов. Той е посветен на 120-годишнината от рождението на патрона на театъра Константин Кисимов.

„Именно „Хъшове” да бъде пиесата в памет на Кисимов, защото тя е била любимата му. Самият той е участвал в нея и ролята на Странджата е сред емблематичните образи, които пресъздава на театралната сцена”, казва директорът на театъра Васил Вълчев.

През 1919 г. великият актьор изпълнява за първи път монолозите на Странджата в читалищния театър в Търново. След това през годините тази пиеса се превръща в негова съдба. За първи път играе Странджата в Народния театър „Иван Вазов” през 1931 г. В постановката днес участва целият драматичен състав на театъра. Гост-режисьор е Бойко Илиев, художник е Лидия Къркеланова.

„Хъшове“ ще се играе  в Монтана на 08 ноември от 19,00 часа в Голяма зала на театъра.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.