Вършец поиска оставката на директора на ВиК

Жителите на община Вършец поискаха да се отделят от дружеството „ВиК” ООД Монтана.

В отворено писмо до министъра на Регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков жителите на община Вършец поискаха да се отделят от дружеството ВиК ООД Монтана. Те помолиха министъра да назначи нов ръководен екип на ВиК ООД Монтана.

Ето и още от писмото:

“ Във връзка с протестните действия свързани с предложената В БИЗНЕС ПЛАНА 2017-2021 г. на „ВиК” ООД Монтана и одобрена от КЕВР непоносимо висока цена на водата в община Вършец, Ви информираме, че сме изключително разочаровани и обидени от отношението и безотговорните действия на ръководството на „ВиК” ООД Монтана! Вие знаете, че над 3 000 души се подписаха в подписката, която беше освен против високата цена на водата ни, така и против дългогодишната дискриминационна политика на дружеството към жителите на общината. Десетки години търпяхме безотговорните действия на дружеството, но вече чашата на търпението ни преля и е време всеки да си поеме отговорността. На протеста, който проведохме на 10.10.2017 г. в центъра на Вършец присъстваха стотици жители и гости на града. На него връчихме протестно писмо до Управителя на ВиК ООД Монтана г-н Валери Иванов чрез зам. кмета на Вършец г-н Петър Стефанов. Очаквахме някаква реакция от негова страна, очаквахме поне покана за среща, на която да обясни на хората, както за предложената на КЕВР висока цена на водата за Вършец така и за други болезнени въпроси, свързани с дейността на дружеството, което управлява. След, като това не се случи, ние го поканихме на среща със съветници и граждани от община Вършец в удобен за него ден и час, която трябваше да се състои в читалището на гр.Вършец. За съжаление Управителят на „ВиК” определи най-неподходящото време и място на срещата, а именно: среща на другия ден в 11.00 ч. в учебния център на „ВиК”, който може да поеме само 20 човека. Въпреки това ние, като организатори на срещата решихме да участваме на нея, като естествено поканихме и гражданите, за да си зададат въпросите директно на управителя на дружеството. Както очаквахме дойдоха много недоволни хора, което наложи срещата да се проведе от вън пред стълбите на сградата. Над един час млади и стари хора с бастуни и патерици стояха прави за да слушат стъкмистиката на господата. Но най-обидното за всички нас бе, че човекът, който ни определи часа и мястото на срещата не дойде. Изпратени бяха гл. счетоводителка г-жа Стоянова и г-н Методиев. Те ни обясниха, как най-много инвестиции са направени в община Вършец, как най-чистата и най-евтината вода е във Вършец. Естествено хората не повярваха на нагласени факти и не приеха за истина тези данни. За съжаление не можахме да получим убедителни отговори на следните въпроси:

1. Защо в бизнес плана 2017-2021 г. „ВиК” Монтана е предложило на КЕВР цена на водата за Вършец 2.72 лв. за 2017 г. – 2.95 лв.за куб. до 2021 г.?

2. Защо в кв. Заножене водата не рядко мирише на белина и е невъзможно да се ползва за нищо?

3. Защо, след като завали дъжд, в кв. В. Левски водата във „вик” мрежата е с кал?

4. Защо авариите по току що сменен водопровод са чести и то на асфалтирани централни улици.

5. Защо и днес тече вода от аварии, за които е сигнализирано от няколко месеца? 6. Защо утайниците на водохващането не са чистени от години?

7. Защо в циганската махала има само 73 водомера за над 350 къщи?

8. Защо няма дежурни след 17.00 ч. и в събота и неделя и се налага два дни да тече авария по улиците докато дойде понеделник?

9. Защо авариите и течовете са постоянна гледка за нас и туристите в града?

10. Защо е това дългогодишно безотговорно отношение на дружеството към нас и нашия туристически град? „

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.