Oпасност от птичи грип в Монтанско

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в град Монтана

След извънредно заседание на Областната епизоотична комисия в град Монтана стана ясно, че на територията на област Монтана засега няма регистрирани случаи на птичи грип, но вероятността да възникнат огнища е голяма, защото такива вече има в населени места на област Видин и Враца.

Заразяването на хора с грипния вирус тип А (Н5N1) може да причини тежко заболяване и смърт. Засега все още няма ваксина за предпазване на хората от този вирус.

Хората могат да се заразят с вируса чрез:
• директен контакт с инфектираните птици (болни или носители на вируса). Най-често това става при по-продължителни и интензивни контакти /грижи за домашни птици и други/;
• контакт със замърсени от птиците предмети и повърхности;
• контакт със секреции и птичи тор, където концентрацията на вируса е много висока.

Заразяването на хора става най-често посредством замърсени ръце, по-рядко – при директно попадане на пръски, съдържащи вируса върху лигавиците или при вдишването му.

Счита се, че известен риск съществува и при консумиране на продукти от птичи произход, които не са обработени термично. Няма данни за възникване на заболявания при хора след консумация на обработени птиче месо и яйца, защото птичите грипни вируси загиват при термична обработка на храната.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.