Пожарникарите на бунт след протестите в Брусарци!

Отворено писмо на синдиката на пожарникарите и спасителите "Огнеборец"

Броени дни след получилите широка обществена подкрепа протести в Брусарци, от синдиката на пожарникарите и спасителите „Огнеборец“ към КНСБ излязоха с отворено писмо. В него те изразяват несъгласието си с гласувания Законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи, внесен от Министерския съвет на 22 август 2017 г.

На второ гласуване, състояло се на 09.11.2017 е внесено и прието предложение за изменения и допълнения на горе цитирания законопроект. То предвижда в населени места с население до 5000 душим да се допуска осъществяване на пожарогасителни и спасителни дейности в екипи от двама служители. С тази промяна законово се утвърждава досегашното положение.

Независимите синдикалисти изразяват своето притеснение, че с така приетите промени се прави стъпка назад в постигнатите между протестиращите и ръководството на спасителните служби. Според тях липсва прозрачност в мотивите на управляващите. и остава неяснота за точните причини, довели до промяната на мнението на ръководствата на МВР и на ГДПБЗН.

Националният синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец” към КНСБ категорично се противопоставя на това предложение за изключение от общото правило, и настоява всички екипи, извършващи пожарогасителна и спасителна дейност, независимо от броя на жителите в населените места, които обслужват, да се състои от минимум трима служители. От синдиката на огнеборците и спасителите считат, че подобни мерки са в разрез с безопасността на служителите.

„Не приемаме за аргумент мотива „предприемане на първоначални действия, незастрашаващи безопасността на екипите до пристигането на помощ”, което означава, че пожарникарите или спасителите пристигнали на място на пожара, не трябва да извършват евакуация, гасителни и спасителни действия до пристигането на друг екип, от друга служба на разстояние от десетки километри. Това ще коства големи материални загуби, а понякога дори и човешки живот.“

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.