Мръсният въздух е сред основните причини за ХОББ

В Европа болните от ХОББ са над 260 милиона души, 17 милиона - не са диагностицирани и не се лекуват.

По повод Световния ден за борба с Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) – 16 ноември, специалисти и пациентски организации провеждат Национална информационна кампания „Дишам свободно“. Целта е ранното откриване на болестта и навременното лечение.

В Европа болните от ХОББ са над 260 милиона души, 17 милиона – не са диагностицирани и не се лекуват. У нас няма точни данни за заболеваемостта, тъй като все още не е изготвен регистър на болните от ХОББ.

При хроничната обструктивна белодробна болест се ограничава притока на въздух до белите дробове, причинява възпаление и увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища, заради което се затруднява дишането. Основният метод за диагностика е измерването на показателите на дишането – т. нар. спирометрия.

Лечението на ХОББ се определя строго индивидуално за всеки пациент. 75 до 100 процента от необходимите медикаменти се реимбурсират от НЗОК. Проблем за пациентите е достъпът до специалист, тъй като имат право на две посещения годишно при пулмолог. Проблем у нас е и достъпът до домашната кислородотерапия.

Безплатните измервания в различните болници в страната се провеждат в различни лечебни заведения в страната, консултации в по големите болници ще има и на 20 ноември.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.