Отбелязваме Въведение Богородично

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век.

Въведение Богородично е обявен с решение на Светия Синод от 1929 г.  за ден на християнското семейство и християнската младеж. Това е един от големите вселенски празници. В църковните песнопения се назовава „предвестник на Божието благоволение към хората“.

Въвеждане на Пресвета Богородица в храма, също Въведение Богородично или понякога простонародно Въведение е един от най-големите християнски празници. Той е почитан и от двете най-големи християнски деноминация – Католицизъм и Източноправославие.

Празникът принадлежи към числото на дванадесетте велики празника. Българската православна църква и Македонската православна църква отбелязват празника всяка година на 21 ноември (юлиански календар). В някои страни се отбелязва на 4 декември по нов стил.

В този ден се почитат, благочестивите родители на Дева Мария Йоаким и Анна които я въвеждат в йерусалимския храм.

Най-ранното известие за честването на празника е от края на 1 век. Прави се възпоменателно тържество и цялото християнство празнува Въведение Богородично.

Според православната традиция Въведение Богородично слага началото на Коледните пости и се свързва с настъпващата зима и очакването на църковните тържества около Рождество Христово.

Семейното ходене на църква на този ден символизира влизането на тригодишната Мария в храма и напомня на бащи и майки за духовните им задължения към децата. На този ден родителите или учителите водят децата в църквата. Представени на Бога, те ще растат благочестиво в послушание към родителите си и чистота на нравите.

В българските традиции въведение Богородично се е чествал в много ограничен кръг – само с родителите и ония от децата им, които не са встъпили в брак.

Всички те отивали заедно в храма, за да измолят за семейството си здраве и благоволение.

След това в дома, събрани около огнището, на чаша вино, топла пита и вкусна гозба, чествали – освен празника Въведение Богородично – и здравата връзка помежду си.

Масата оставяли неразтребена, за да дойде Богородица през нощта, да си хапне и да благослови дома.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.