„Солидарност“ с високите цени на водата

Очаква се новият план да влезе в сила след 2020г.

Мътна вода потече в Бойчиновци и още три села
снимката е илюстративна

С нова такса „солидарност“ – по 10 ст. за кубик, държавата ще се опита да попълни част от дефицита от 8 млрд. лв., нужни за справяне със загубите на вода и проблемите със снабдяването. Това ще залегне в изцяло нов тарифен модел, разписан в стратегията за водния сектор. Стратегията се готви в партньорство със Световната банка.

Идеята е натрупаните от бъдещата такса средства да се разпределят за инвестиции в региони като Добрич и Разград, където водата и сега струва скъпо, защото се налага да се изпомпва.

Социално слабите българи ще плащат символични сметки, ако ползват до 1.5 кубика вода на човек. Ако надхвърлят това потребление, те ще плащат по цените, определени за останалите от енергийния регулатор. В момента ВиК операторите работят по петгодишни планове за развитие, където са залегнали и по-високи цени до 2020-2021 г. Част от операторите вече поискакаха увеличение с до 50%.

Въпреки усвоените от европейските фондове милиарди във водния сектор, през последните 8 години България остава лидер в ЕС по разхищение на вода. Загубите са над 60 на сто, а авариите във ВиК мрежата са намалели незначително. За да достигне европейските изисквания  ВиК секторът има нужда от около 12 млрд. лв.  До 2023 г. има осигурени около 4 млрд. лева от еврофондовете.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.