Откриват детската градина в „Кошарник“ след седмица

Модерна нова сграда на Детска градина No 8 “Пролет“ в квартал „Кошарник“ в Монтана ще бъде официално открита на 5 декември 2017 (вторник).

На събитието се очаква да присъстват министърът на труда и социалната политика Бисер Петков и заместник-министър Зорница Русинова, заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева, посланикът на Конфедерация Швейцария Денис Кнобел и други представители на Ромската посланическа група.

Изграждането на градината е по проекта на Община Монтана в рамките на Програма ЗОВ (Здраве и образование за всички), изпълняван с финансовата подкрепа на Българо-швейцарска програма за сътрудничество. Програмата подкрепя и работата на двама педагози и техни помощници и на медиатори, както и финансира заедно с Община Монтана съвременното оборудване в градината.

107 деца от квартала ще имат обучителни занимания, игри, хранене и почивка в просторни и светли помещения, оборудвани с нови помагала, средства за развиване на социални и езикови умения. Градината предоставя възможност и зали за културни и спортни мероприятия, срещи с родители, както и за обучения за подобряване на квалификацията на детските педагози и медиатори от целия район.

Старата сграда на градината, построена през 1982, не е била ремонтирана, откакто е отворила врати и отдавна не отговаря на съвременните образователни стандарти. Посещавана е от 75 деца от ромски произход на възраст между 3 и 6 години. В новопостроената сграда ще се приемат нови 32 деца и ще се формира още една целодневна група. По проекта по ЗОВ ще бъдат назначени допълнително двама учители и двама помощник-възпитатели.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.