Международна среща на спасители в Монтана

Международна работна среща за подготовка и провеждане на учение ще се проведе   в Монтана. Темата на учението ще е  „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” . То ще се състои в в периода 5-7 декември 2017 в Центъра за професионална квалификация” при РДПБЗН – Монтана

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEX Montana 2018”, лот 3, което ще се проведе, в периода от 20 до 23 март 2018 г.

Водещ партньор в консорциума е организацията Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V.) – Германия, избрана от Европейската комисия за провеждане на цикъл от учения EU ModEX 2017/2018. Проектът се реализира по линия на Механизма за Гражданска защита на Европейската комисия.

В него се планира да вземат участие Модули за издирване и спасяване в градска среда на Грузия и Турция и Модул за реагиране при инциденти с опасни вещества на Дания.
Международните екипи ще проведат тренировъчни дейности в районите на:

1. град Монтана: полигон на „Центъра за професионална квалификация” – РДПБЗН, язовир „Огоста”, язовир „Чернила”, и река „Огоста” до МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД;
2. с. Горно Церовене при язовир „Огоста”;
4. с. Ерден – тунел към канал на недоизграден напоителена система на язовир „Огоста”.

Учението  има за цел да се тестват възможностите на различни държави за реагиране  при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия. Този тип учение се организира и провежда за трети пореден път в Монтана. През 2013 г. учението бе на тема „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда”, а през 2016 г. „Издирване и спасяване при наводнение”.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.