От днес отпадат визите за Канада

Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада.

От днес отпадат визите за Канада

От 16.00 часа (българско време) днес отпада необходимостта от визи за българските граждани, които планират пребиваване в Канада до 6 месеца с цел туризъм, бизнес или гостуване. Това съобщават от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Българите, които пътуват със самолет до Канада ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до Канада.

Разрешението е валидно за срок от 5 години.Онези, които вече имат издадена валидна виза за Канада могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение. Тези , които вече имат издадено такова разрешение могат да продължат да пътуват докато изтече.

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната не се нуждаят от предварително одобрение през eTА. Продължителността на разрешения престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молба за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада. Процесът се осъществява изцяло онлайн и отнема само няколко минути. Необходими са валиден паспорт, кредитна или дебитна карта и валиден имейл адрес. Заплаща се такса в размер на 7 CAD (канадски долара).

В повечето случаи заявките се одобряват в кратък срок. Процесът на обработване на молбата може да отнеме до няколко дни, ако се изисква предоставяне на доказателствени документи. Министерството на външните работи на Република България обръща внимание, че отпадането на визовите ограничения засяга само българските граждани, пътуващи и пребиващи в Канада краткосрочно. Новите правила не засягат лицата, които желаят да работят или учат в страната.

Българите, които искат да работят на територията на Канада могат да получат информация за необходимите документи на сайта на посолството.

Разрешения за работа се издават от Министерството на гражданството и имиграцията на Канада. За целта се кандидатства в изнесения визов център на Канада в София или онлайн. На незаконно работещите лица се налага глоба, а при повторно нарушение те се депортират от страната.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.