Заместник-министър провери ремонта на път ІІІ-102

Изпълнител на обекта е „Пътинженеринг”. Работата и в момента продължава. Ще бъде поставена временна маркировка.

Заместник-министър провери ремонта на път ІІІ-102
снимката е илюстративна

До края на юни 2018 година ще приключи ремонта на път ІІІ-102 Превала – Бели мел – Монтана. Общата дължина на ремонтирания участък е над 27 километра. Това стана ясно по време на инспекцията, която заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Валентин Йовев направи днес на ремонтните дейности на трасето в област Монтана. В проверката се включиха също председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов, областният управител Росен Белчев, народните представители Дилян Димитров и Ирена Димова и директорът на ОПУ – Монтана инж. Ивайло Спасов .

Ремонта, на стойност над 8 млн.лева, обхваща три участъка на трасето. Извършва се подобряване на технико-експлоатационното състояние на пътната настилка, стабилизиране на банкетите, подобряване на отводняването, ремонт и почистване на пътните съоръжения, откриване на видимост. Целта е пътят не само да бъде завършен ремонта, но и да се осигури безопасното пътуване на хората по него.

„Така ще се върже с видинската част и целият път ще е в перфектно състояние. Нямам притеснения за качеството и сроковете. Фирмата, която работи тук се справя перфектно.”, заяви Дончо Атанасов.

Пътят Превала – Бели мел – Монтана е един от най-старите на територията на Областно пътно управление Монтана. Изграден е преди повече от 60 години, през периода 1956 – 1959 г. Обслужва 21 населени места, в общо 6 общини в областите Видин и Монтана. Това е и най-краткият път от Видин за София през Белоградчик, поемайки част от трафика от Дунав мост 2.
Трасето е с важно туристическо значение за Северозападна България и връзка с една от най-атрактивните туристически дестинации за България – Белоградчишките скали, а от там и за пещера „Магура“. Пътят е връзка и с важни исторически забележителности за Област Монтана – град Чипровци и Чипровския манастир.

Целта е в рамките на 2018-та година целият път от София до Монтана да бъде напълно ремонтиран. Агенция „Пътна инфраструктура“ има готовност през следващата година да стартират процедурите по разширяване на отсечката Мездра – Ботевград – част от път Е-79. Тя е в напреднала проектна фаза, вървят отчуждителни процедури, съобщи по време на инспекцията председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов.

 

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.