Започна раздаването на безплатни винетни стикери

Близо 4800 са подадените заявления за безплатни винетни стикери до момента като за бройка е с близо 500 повече от миналата година. От отпуснатите винетки 191 са за деца. Направени са откази по 64 броя молби.

Право да ги получават имат лицата с 50 и над 50 процента намалена работоспособност и семейства, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18 години или до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст.

Безплатни винетки се получават за собствен автомобил или е на семейството, с обем на двигателя до 2000 кубични сантиметра и има мощност до 160 конски сили. В Дирекциите „Социално подпомагане“ по постоянен адрес се подават копие от решение на ТЕЛК, свидетелство за регистрация на автомобила и сключена застраховка „Гражданска отговорност“ за следващата година. Документите могат да се подадат и от упълномощено лице с негова лична карта.

До момента при кандидатстване за безплатна винетка се представяше и лична карта на лицето с увреждане.
Сега процедурата е значително облекчена, като от началото на следващата година хората с увреждания ще подават само едно заявление за отпускане на месечна добавка за социална интеграция и за балнеолечение и/или рехабилитация.

Досега Законът предвиждаше 3 пъти да се подават документи за това-отделно за извършване на социална оценка, за отпускане на месечна добавка за социална интеграция и за рехабилитация.

От 01 януари 2018 г. след направените законови промени не е необходимо личните лекари да попълват удостоверения при отпускане на месечна добавка за диетично хранене и лекарствени продукти на хора с увреждания.

Съгласно промените в чл. 10а от Закона за пътищата, които влизат в сила от 01.01.2018 г., всички годишни винетни стикери за 2018 г. имат отпечатани полета, съдържащи месеците и дните. Служителите на ДСП ще отбелязват валидността на годишните винетни стикери чрез перфоратор.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.