Честваме Свети Спиридон – закрилник за занаятчиите

Честваме Свети Спиридон - закрилник за занаятчиите

На 12 декември православната църква чества Свети Спиридон. Той бил един от великите светители и чудотворци на IV век.

Свети Спиридон е роден на остров Кипър по време на царуването на Константин Велики. Станал епископ в кипърския град Тримитунт, участвал в първия вселенски събор в Никея. Според житието му, изхранвал бедняци и приемал много странници в дома си. Излекувал император Констанций II от тежка болест.

В България Свети Спиридон се тачи като закрилник на занаятчиите – обущари, тухлари, грънчари, бакърджии. Според народните вярвания св. Спиридон бил обущар, затова и до днес работещите в обувната промишленост и обущарите почитат деня му.

Празнуват също и други занаяти – шивачи, бакърджии, дюлгери.
Разбира се, като спомен от разказите за него особена почит му оказвали керемидарите и тухларите. Приема се и като покровител на конете и едрия добитък. Празнуват и козарите.

Народът вярва, че св. Спиридон е лечителят на рани, порязване, обриви и пъпки, екземи и в негова чест се месят питки, кравайчета, които се раздават на съседи и роднини с пожеланието светецът да прогони болестта далеч от дома.

С празника на Св. Спиридон (12 декември) са свързани зимния празник на Св. Анна (9 декември) и на прор. Даниил (17 декември). Те допълват обредната идея за преход, за преминаване към нещо ново.

Имен ден празнуват: Спиридон, Спиро, Спиридонка, Дарина, Дариела, Дария, Дариела, Даринка, Дарко, Дари.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.