До неделя ни дебнат на пътя за алкохол и наркотици

Тази седмица Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL провежда операция срещу употребата на алкохол и наркотични вещества от водачите.

От 11 декември до неделя, 17 декември, в България и във всички страни, членки на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL, ще се проведе полицейска операция за установяване на употребата на алкохол, наркотични вещества или техни аналози от водачите на моторни превозни средства.

Осъзнаването от водачите на последствията, които биха причинили, управлявайки МПС, след като са пили или употребили наркотични вещества, е една от целите на акцията.

Една от трите основни причини за възникване на тежки инциденти на пътя в Европа, с голям брой жертви, е точно управлението на МПС след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.

По време на проверките освен за алкохол и наркотични вещества полицейските екипи ще следят и за наличие на валидна задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите.

С последните редакции от 2017 г. на Закона за движението по пътищата, разпоредбата на чл. 5, ал. 1 е категорична, че „на водача на пътно превозно средство е забранено да управлява ППС с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози“.


Също така е забранено на водача, собственика или упълномощения ползвател на МПС да предоставя управлението му на водач, който е с концентрация на алкохол в кръвта над 0,5 на хиляда и/или е употребил наркотични вещества или техни аналози – чл. 102, ал. 1, т. 1.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.