Oпасност от пожари и нещастни случаи по празниците

С настъпването на Коледните и Новогодишни празници се повишава и опасността от възникване на пожари и нещастни случаи, свързани с използването на пиротехника и електрически уреди за украса. В тази връзка от Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана излизат с апел към гражданите за повишено внимание по време на празниците.

При украсяването на домовете ни, често се използват електрически лампички, свещи, бенгалски огън и др. Неправилната им експлоатация, съмнителният произход и оставянето им без наблюдение, могат да предизвикат пожар у дома.

При използването на пиротехнически средства и хвърлянето им от терасите, съществува риск от попадането ѝм в съседни апартаменти или тези на най-близките сгради. Неправилното насочване на сигнални ракети може да доведе до запалване на нищо неподозиращи съседи. Освен това, не са редки случаите при които използването на бомбички, пиратки и други подобни, води до нещастни случаи свързани с осакатяване както на възрастни, така и на деца.

Освен опасността от празничните фойерверки, не трябва да забравяме и останалите правила при използването на отоплителните уреди. Всяка една неизправност е необходимо незабавно да се отстранява. Оставянето без наблюдение на необезопасени отоплителни уреди, често води до възникване на пожари.

Включването на допълнителни електрически уреди, води до натоварване на електрическите инсталации, което също е предпоставка за възникване на пожар. Оставянето без контрол на малки деца или възрастни хора сами у дома, може да доведе до трагични последствия.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.