Общинските съветници решиха да вдигнат такса „смет“

От 2,1 на 3,1 промила от следващата 2018 година да се двигне такса „смет“ гласуваха общинските съветници.

Решението бе прието на заседание на Общинския съвет със 17 гласа “за”. Против са гласували съветниците от ГЕРБ и БСП, „въздържали се” от АБВ и „Единни за Монтана”.

Според кметът на Монтана Златко Живков, основната причина за исканото увеличение е заради повечето разходи за поддържане на чистотата в населените места и депото за твърди битови отпадъци. Той отбеляза още, че са повишени и цените на горивата и нарастването на минималната работна заплата.

Размера на тази такса в община Монтана не е променян от 2000 година. Корекцията сега се налага заради неразплатени разходи от 600 000 лева на община Монтана за сметосъбиране и сметоизвозване.

С новите промили собственикът на един апартамент от 100 квадратни метра ще плаща с 20 лева повече за сметосъбиране на година, обяви Живков. Той уточни, че таксата за бизнеса в общината остава непроменена – 6,7 промила.

План-сметката за чистота в община Монтана през тази година е 3,5 милиона лева. Тя е изпълнена над 100 процента, заради получени стари плащания от фирми, физически лица и от държавата. Въпреки постъпилите суми, средствата не достигат да се покрият всички разходи.

Най-голяма част от сумата – 1, 6 милиона лева се изразходва за почистване, миене и оросяване на улици, паркове, площади и т.н. За поддържане на депото за твърди битови отпадъци край Монтана и на рециклиращата инсталация в него – 1, 4 милиона лева, за сметосъбиране и сметоизвозване – 850 000 лева, за поддръжка на контейнерите за сметосъбиране – 350 000 лева и т.н.

План-сметката за чистота за 2018 година е в размер на 4,2 милиона лева, обяви Живков.

Дълговете на фирми, физически лица и държавата за сметосъбиране в община Монтана са общо 700 000 лева. Изнесени звена на министерства дължат 200 000 лева.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.