Здравната инспекция излезе с още информация за грипа

В дирекция „ Надзор на заразните болести”, РЗИ –Монтана ежедневно се събират данните за регистрираните случаи на грип и ОРЗ за регион Монтана и към днешна дата няма обявена грипна епидемия.

Данни за област Монтана сочат, че от 25.12.2017 до 31.12.2017 г. нивото на интензивност на епидемичния процес на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в област Монтана, е средно.

Общата заболяемост е 41,22 на 10 000 души (56, 67 за предходната седмица). Сред наблюдаваните общо 3 882 лица от всички възрастови групи през 52-ра седмица са регистрирани 16 случая на ОРЗ (за предходната седмица – 22).

Най-висока е заболяемостта във възрастовата група 0- 4 г. (182,93), следвана от възрастовата група 5-14 г. (181,35). Тези стойност са обичайни за зимния сезон и са далеч от епидемичните стойности, които трябва да достигнат заболяемост около 500 на 10 000 души.

Пикът се очаква в края на януари и началото на февруари, което се предполага, че ще стане и в нашата страна.

Очаква се след новогодишните празници при събирането на децата в детските заведения и училищата, да се повиши заболяемостта от грип и ОРЗ.

Характерно за грипа е рязкото повишаване на броя на заболелите в рамките на няколко дни/до седмица и бързото разпространение на грипните вируси, поради трудното ограничаване на епидемичното разпространение на дихателните инфекции.

Основните правила за ограничаване на заразяването с грип и други респираторни инфекции е адекватно лечение на болните, спазване на сериозна лична хигиена, редовно проветряване на помещенията и по преценка на лекуващия лекар/ОПЛ своевременно започване на лечение с антивирусни препарати/желателно е в първите 24 часа/, което значително ще намали риска от развитие на тежки усложнения.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.