Откриха трети паметник на кмет в Монтана

Паметник на кмета Гоцо Митов вече се издига в градската градина на Монтана, направена по време на неговото управление през 1937- ма година.

„Още тогава хората от Фердинанд са искали да вдигнат паметник на кмета си, заради приноса му за развитието на града, но това се сбъдва 80 години по-късно, заяви кметът Златко Живков.

В присъствието на двете внучки на Гоцо Митов – Бонка Манова и Марияна Китанова, историкът Йордан Герасимов, автора на барелефа художника Теодоси Антонов бе открит третият паметник на кмет в Монтана.

Инициативата за увековечаването на заслужили за града управници по такъв начин е на обществен комитет, начело с Йордан Герасимов – историк и дългогодишен директор на Държавен архив – Монтана. През 2016 и 2017 г. бяха открити барелефи на Игнат Попов и Тодор Грънчаров. Техните барелефи също са изработени от Теодоси Антонов.

Гоцо Митов е най-успешният кмет на Фердинанд от първата половина на ХХ век. Той е адвокат, политик и общественик. Управлява градската община през периодите (1934 – 1937) и (1937 – 1938 г.)

През първия си мандат Митов работи за издигане авторитета на кметската власт, приети са общинските символи герб и знаме на града (1935 г.), създадени са нови служби – счетоводна и обществени грижи, издава се общински вестник и е въведена Златна книга на кмета.

Взети са мерки за организирано почистване на града и за промяна облика на сградите, жилищата и дворовете, отпуснати са места за установяване на войскова част за постоянно пребиваване. Към общината се присъединяват селата Мала Кутловица, Студено буче, Белотинци, Баня и Ново село.

За развитие на стопанската дейност ежегодно се организират културно-стопански изложби по време на панаира. Сключен е заем за електрификация и водоснабдяване на града, построена е кланица с хладилник и сушилня за кожи.

През втория непълен мандат (1937 – 1938 г.) продължава строителната и благоустройствена дейност – завършени са камбанарията на черковния храм (1936 г.), Черния мост, градската градина „Княз Симеон Търновски“ (1937 г.) и читалищната сграда (1938 г.). Поставя се начало на музейното дело в града. Открит е първият в областта общински родилен дом.

Посветил усилията си за стопанското и културно развитие, за напредъка на града и неговата община, Гоцо Митов е уволнен по политически причини на 10 ноември 1938 година. напуска кметската длъжност.

Гоцо Митов умира в София през 1958 година

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.