1500 души се обучаваха за реакция при бедствия и аварии (СНИМКИ)

643 пожарникари и спасители от цялата страна преминаха професионално обучение в 12 вида курсове в Центъра в Монтана през 2017 г.

От тях 410 са новоназначени стажанти получили първоначално професионално обучение за пожарникар/спасител. Останалите служители от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” са обучавани в специализирани курсове за овладяване на знания и умения за извършване на спасителни дейности при пътно-транспортни произшествия, при земетресение, наводнение, издирване на хора в усложнени терени при тежки метеороголични условия, спасяване с използване на алпийски способи, по радиационна, химическа и биологична защита.

Над 200 са учениците и студентите придобили знания и умения за реагиране при пожари, бедствия и извънредни ситуации в Центъра, където се подготвяха и служители на различни ведомства, организации и фирми.

През 2017 г. 100 военнослужещи от формированията на Сухопътни войски при Министерството на отбраната завършиха курсове за извършване на специализирани дейности при наводнение, земетресение и инциденти с опасни вещества.

Обученията се провеждоха по съвместна инициатива на ръководствата на ГДПБЗН и Сухопътни войски с цел подобряване на оперативната съвместимост на реагиращите (пожарникари, спасители и военнослужещи) при бедствия.

През 2018 г. в Центъра се планира обчение по радиационна защита на служители от Главна дирекция „Гранична полициия”.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.