Над 16 хиляди жители поискаха тунел „Петрохан“

Монтана излиза на протест

Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан“ внесе в Народното събрание подписка и отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България.

В документа, адресиран и до изпълнителната власт, хората от Северозапада настояват до 30 юни да стартира обществена поръчка или концесионна процедура за изграждането на тунел под прохода Петрохан и магистрала София – Берковица – Монтана – Видин (Козлодуй) Оряхово.

„Построяването на тунел под Петроханския проход ще създаде условия за инвестиции в икономиката на Северозапада, ще съживи туризма в зимните и балнеолечебни курорти Берковица и Вършец, ще създаде бърз и удобен достъп до известни вече туристически дестинации като Белоградчишките скали, пещера „Магура“ и крепостта „Баба Вида“, аргументират се от авторите на писмото.

Тунелът ще е естествено продължение и на изградения вече мост при Видин-Калафат, по трасето на Паневропейски коридор № 4 с направление Дрезден/Нюрнберг – Прага – Виена – Братислава – Арад – Видин – София – Солун/ Пловдив – Хасково – Истанбул. Чрез него ще се съкрати маршрута за тежкотоварните автомобили София – Видин с цели 100 км, което означава огромни икономии за българските граждани, превозвачи и износители от гориво, амортизации и време“, се посочва още в документа.

От Националната гражданска инициатива са категорични, че само така ще се прекрати „геноцидът, на който Българския Северозапад е подложен в последните 27 години“. Освен това ще се подпомогне решително цялата българска икономика чрез съкращаването на маршрута и спестяването на средства от това.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.

ИЗТОЧНИКвестник "СЕГА"