Берковица с представител на олимпиадата в Пьонгчанг

Берковица с представител на олимпиадата в Пьонгчанг

Общото събрание БОК утвърди българската делегация за ХХІII Олимпийски зимни игри в Пьонгчанг /Южна Корея/ през следващия месец. Сред тях е биатлониската от Берковица Десислава Стоянова.

В най-престижната надпревара на планетата страната ни ще бъде представена от 19 състезатели в 6 спорта. За първи път спортът на Деси е с най-много представители в олимпийска делегация на зимни игри – общо 10.

В биатлона сме с пълни отбори при мъжете и жените, което се случва за втори път след Албервил`92.

От спечелилите квоти за ПьонгЧанг най-млада е биатлонистката Милена Тодорова, която навърши 20 г. преди броени дни, а най-възрастен е нейният колега Михаил Клечоров на 35 г.

Десислава Стоянова е родена на 10 април 1992 г. в Берковица. Започва кариератга си през 2004 г., а от 2008 г. е в националния отбор.

През 2010/2011 г. участва на световните първенства за младежи и девойки. През 2011 г. завършва на 4-о място в спринта. Същата година се пуска и в надпреварата на планетата в Ханти-Мансийск за мъже и жени, където е 96-а в спринта.

През 2012 г. на световното първенство за младежи и девойки финишира 13-а в преследването. В надпреварата от същия ранг за мъже и жени в Руполдинг е 79-а в индивидуалния старт и 94-а в спринта. През сезон 2012/2013 дебютира за Световната купа и става редовен участник в нея.

Представя България и в зимните олимпийски игри през 2014 г. в Сочи. Там завършва 61-ва в спринта и 72-ра в индивидуалния старт. В групата за Южна Корея е също така колегата й от мъжкия тим Димитър Герджиков, за когото Стоянова се сгоди през 2016 г.

Знаменосец на българската делегация по време на откриването в Пьонгчанг ще е Радослав Янков. Нашите ще бъдат водени от председателя на БОК Стефка Костадинова.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.