Започва строежа на скоростния път Видин – София

Започва строежа на скоростния път Видин - София

През тази година ще стартират тръжните процедури за избор на изпълнители за строителство и надзор при изграждането на два участъка от път І-1 (Е-79) Видин – Ботевград. Това са отсечките от Видин до Ружинци – 52 км, и от Мездра до Ботевград – 33 км. Това съобщи на среща с кметове в Област Видин Председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Участъците на скоростния път Видин – Ружинци и Мездра – Ботевград ще се финансират със средства от републиканския бюджет. След приключването на тръжните процедури и подписването на договорите за строителство и надзор ще започнат строителните работи. Предвижда се това да бъде в началото на 2019 г.

С изпълнението на проекта транзитният трафик ще бъде изведен от населените места, с което ще се повиши безопасността на движение и ще се ограничи вредното въздействие на шума и замърсяването на околната среда от тежкотоварния трафик от Дунав моста II.

Отсечката Видин – Ружинци ще бъде по нов терен и ще бъде с две платна с по две ленти за движение в посока и аварийна лента. Ще започва от четирилентовия обходен път при Дунав мост II. В участъка Видин – Ружинци ще има 7 пътни възли, чрез които новото трасе ще се свързва с пътната мрежа и с населените места в региона. Скоростния път няма да минава през населените места. За намаляване на шума ще бъдат монтирани и шумозащитни съоръжения по участъците в близост до населените места.

На работната среща инж. Атанасов съобщи, че през настоящата година ще стартира и предпроектно проучвание за тунел под „Петрохан“, който ще осигури бързо предвижване между София, Монтана и Видин.

Ще се ремонтира и направлението Видин – Лом, като ще бъде укрепено свлачището около с. Орсоя, което е най голямото активно свлачище в България. Дължината на отсечката е около 8 км.

Тази година ще започне и ремонта на третикласния път за Видин, през с. Арчар, като се очаква до демември месец ремонта да приключи и да остане полагането само на износващ слой асфалт.

Очаквайте утре и видео с подробности за проекта и намерениета на АПИ за инвестиция в пътища в Северозападна България.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.