Монтана ще чества 120 годишнината на Дико Илиев

Монтана ще чества 120 годишнината на Дико Илиев

120-ата годишнина от рождението на Дико Илиев ще бъде отбелязана с концерт на Духовия оркестър към НЧ „Разум 1883”, чиито патрон е самобитният композитор. Традиционният концерт ще се състои на 14 февруари от 18:00 ч. в Младежкия дом на Монтана.

В навечерието на рождения ден на композитора ще прозвучат 5 негови творби. Диригентът Пламен Крумов е избрал за начало на концерта „Юбилеен марш”, а за финал – „Сливенци при Драва”. В програмата са включени дайчовото „Лудо младо” и „Дунавско хоро”. Тези емблематични творби на Дико Илиев потвърждават оценката на музиковедите, че най-значимият принос на самоукия композитор е, че прослави хорото, превръщайки го в жанр. Не по-малко талантливи са неговите полки, румби, валсове. Един от тях – „Концертен валс” ще илюстрира това.

В някои от анонсите на творбите ще прозвучи гласът на бай Дико, както свойски го наричат земляците му. Звуковите цитати са предоставени на Община Монтана от „Златния фонд“ на Българското национално радио.

Акцент в концерта, посветен на юбилея на Дико Илиев, ще бъде участието на духов оркестър „VIVO Монтана”.

Творби на Славейко Каменов, Атанас Бояджиев, Юлиус Фучик, Ренато Солиа ще придадат допълнителен колорит на концерта. Той е част и от програмата за отбелязване на 135 години от създаването на читалището в Монтана.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.