Сирни Заговезни е! Иска се прошка

Сирни Заговезни е! Иска се иска прошка

Българската православна църква почита църковния празник Неделя Сиропустна, наричан от народа Сирни Заговезни или Прошка.

Празникът се отбелязва седем седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни, а след него започва Великият пост.

Сирни заговезни е празник на всеобщото опрощение. На този ден Църквата призовава вярващите да пречистят душите си, да изпълнят с мир и любов сърцата си, за да посрещнат Възкръсналия Христос. Денят започва с утреня и света литургия, на която се чете откъсът от Евангелието на Матея.

Традицията изисква на този ден всеки да поиска прошка от хората около себе си – близки и познати – за огорченията и обидите, които волно или неволно им е причинил, както и сам да потърси в себе си сили да прости на тези, които са го наранили.

Взаимното опрощение цели да ни подготви с чисти души да започнем предстоящия духовен подвиг – Великия пост. На Сирни Заговезни на трапезата се ядат само млечни и яйчени ястия. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце.

Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.