Областният управител ще следи за изпълнението на европроекти

Представители на областните администрации да получат възможност да участват като наблюдатели в дейностите по мониторинга на проектите в района, заедно с експертите на Министерството на икономиката.

Това бе договорено на среща между заместник-министъра на икономиката Александър Манолев и представители на областните администрации от Северозападна България. В срещата участние взе и областният управител на Монтана Росен Белчев.

На срещата стана ясно, че в Северозападния район се изпълняват проекти на обща стойност от над 340 млн. лв. по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК).

Към момента около една трета от всички сключени договори по ОПИК са с изпълнение на дейности в Северозападния район. Тези предприятия вече са се възползвали от над 157 млн. лв. безвъзмездно финансиране, а голяма част от проектите са в процес на изпълнение.

Бях обсъдени общи мерки за насърчаване на регионалната икономиката и гарантиране на устойчивостта по договорите, финансирани с европейска безвъзмездна помощ.

Заместник министър Манолев отбеляза, че развитието на Северозападна България е стратегически приоритет, а в процедурите, които стартират по ОПИК последователно се дава преимущество на проекти, които се изпълняват в тази част на България. Той акцентира и на промените, направени в условията за кандидатстване по процедурите на европейската програма, за да не се допуска фиктивно изпълнение на проекти в Северозападния район от компании, опитващи да се възползват от приоритизирането при набирането на проектни предложения.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.