Протестиращите в Монтана със забрана за протест (СНИМКИ)

Протестиращите в Монтана с забрана за протест

Тази седмица, организаторите на протестите в Монтана внесоха уведомление в община та за протести през следващите два месеца.

Със заповед номер 289 издадена на 22 февруари, кметът на Монтана забрани провеждането на митинги край фабрика „Камгарна“.

Мотивите са, че провеждането на протеста ще наруши правата на свободните граждани преминаващи с моторни превозни средства по главния път Е 79. До медиите един от организаторите на протеста изпрати следното позовавайки се на Закона за събранията, митингите и манифестациите:

Заявяваме, че съгласно чл. 12, ал. 3 от същия закон: „Забраната се налага с мотивиран писмен акт в срок от 24 часа от уведомяването.“, което не е спазено от кмета Живков, като при това никой от четиримата организатори на протеста и подписали внесеното 48 часа преди насроченото събитие, съгласно чл. 8., ал. 1 от Закона: „За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.“, не е получил тази незаконно издадена заповед.“

Протест обаче днес имаше на пътя, но без да се допуска блокада.

Припомняме, че протестиращите искат решение на Министерски съвет за изграждане на магистрален път от Видин до София и тунел под прохода „Петрохан.“ Паралелни протести на обяд имаше и в Бързия.

Там хората блокираха пътя за прохода „Петрохан“. За пета поредна събота, блокада на международния път Е 79 има и във Видин. Движението по международния път е блокирано.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.