Рибари и ловци излязоха на протест (СНИМКИ)

Рибари и ловци от половина България се събраха тази сутрин на протест в Монтана. Над 150 души от Монтана, Враца, София, Перник, Плевен, Троян, Севлиево и Берковица протестираха пред Районната прокуратура в града, за да попитат защо няма нито един бракониер зад решетките.

 

Протестиращите настояват за промяна в закона за рибарството и аквакултурите и за по-строги мерки и санкции срещу бракониерите.

И дават пример със съставени над 50 акта на бракониери, бракувани километрични мрежи и няколко конфискувани автомобила в Монтана, но няма нито един осъден до този момент.

Това според рибарите дава възможност на бракониерите отново да хвърлят незаконно мрежи и да вадят риба от водоемите.

От средата на март до началото на юни настъпва според рибарите „рая“ за бракониерите.

Затова нуждата от промяна в закона за рибарство и аквакултури е голяма. Те искат тотална забрана за нерегламентирано използване на мрежести уреди и ток за улов на риба.

Искат и по строги санкции, които са бъдат предвидени за нарушителите в Наказателния кодекс.

При протестиращите излезе Галин Байчев – районен прокурор от Рйонната прокуратура в Монтана. Той обясни, че към момента има образувани три досъдебни производства за бракониерство и заяви категорично, че няма чадър над бракониерите от страна на Районна прокуратура – Монтана.

Протестът на рибарите и ловците се пренесе и пред Съдебната палата в Монтана.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.