България празнува 140 години от Освобождението

България празнува 140 години от Освобождението

С чествания в цялата страна отбелязваме 140-та годишнина от Освобождението на България.

На 3 март 1878 г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.) и се създава отново българската държава след близо 500-годишно османско владичество.

Със Санстефанския мирен договор България възкръсва отново на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души.

С решение на Великото Народно събрание от 5 март 1990 г. датата е обявена за национален празник.

Освобождението на Кутловица става близо три месеца преди подписването на Санстефанския мирен договор.

Освобождението на Кутловица:

След освобождението на гр. Враца на 9.XI.1877 г. Втора кавалерийска дивизия поема към Кутловица и Берковица. На 17 ноември полк. Ковалевски изпраща полуескадрон под командата на кап.

Мейнандер към Голяма Кутловица със задача да прикрива движението на отряда по шосето откъм Лом.

На 21 ноември русите завзели с. Голема Кутловица.

140 години от Освобождението в Монтана:

С тържествен военен ритуал ще бъде издигнат националният флаг на 3 март в Монтана. Церемонията ще започне в 10,30 ч. на площад “Жеравица”. Тя ще бъде осъществена от Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ “Разум 1883”.

След приветственото слово на кмета на Монтана Златко Живков ще бъде отслужен благодарствен молебен. В знак на признателност ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните.

Непосредствено след ритуала по повод Националния празник на Република България – в 11,00 ч. в Младежкия дом ще започне концертът на струнен квартет DESTINY.

На Националния празник посвещават свои събития Регионална библиотека “Гео Милев” и Регионален исторически музей – Монтана. Библиотеката ще представи пред ученици изложба и цикъл от презентации и лекции под надслов ”Поклон, освободители” и „Свещена дата 3 март – 140 години от Освобождението на България от турско робство” пред ученици от IV ОУ „Иван Вазов”.

До 6 март във фоайето на библиотеката ще бъде подредена изложба по повод 140 години от Освобождението на България.

Честит празник!

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.