Поздрав от кмета на Община Бойчиновци за Националния празник

Поздрав от кмета на Община Бойчиновци за Националия празник

Община Бойчиновци се преклони пред героите на България.

Чествания по повод 140 години от Освобождението имаше в град Бойчиновци, както и в селата Лехчево и Мадан. Кметът на общината Светлин Сретениев беше сред хората и ги поздрави.

                                                 Поздравителен адрес

В навечерието сме на най-значимия празник за България – Освобождението!

140 години ни делят от великия ден, в който България вдиша чистия въздух на свободата. Цели пет века българският народ не спираше да крои и осъществява планове за своето бъдеще. Не спираше да вярва и се бори за своята независимост. И благодарение на общите усилия, на последователността към съкровената цел, на жертвоготовността на истинските патриоти – тя успя. Със своите кърви написа СВОБОДНА.

На 3 март през 1878 г. се подписва Санстефанският мирен договор между Русия и тогавашната Османска империя, с който се слага край на Руско-турската война и се поставя началото на Третата българска държава. Тогава, на Трети март, България възкръсва за нов живот.

Трети март е дата специална в нашия календар. Дата свещена, славна, победна. Дата, пораждаща у нас благоговение, гордост, вдъхновение и преклонение. Победата над Османската империя е въпрос на чест и национално достойнство, на неравна битка и изстрадана радост. Победа, заплатена с много жертви, напоена с много кръв.

Но нека не само в навечерието на националния празник се сещаме за своите герои, за славните битки, за нашата мила, изстрадала България. Изпепелявана, мачкана, притискана, но оцелявала, оживявала и възкръсвала. Жилава и корава – това е майка България.

Тази България повече от всякога ни призовава към мир, любов и толерантност. Повече от всякога се нуждае от нашата обич и подкрепа.

Днес ние пишем своята история. Да бъдем отговорни! Със сърце и разум да градим майка България и нека в утрешния ден децата ни се гордеят с нас!

Да бъде и пребъде България!

Честит празник!

                                                       Кмет на община Бойчиновци Светлин Сретениев

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.