Деца от Лом направиха пирамида на свободата

Деца от Лом направиха пирамида на свободата

С пирамида на свободата и вечните български песни „Стани, стани юнак балкански“, „Вятър ечи, Балкан стене“, „Край Босфора“, „Тих бял Дунав“, „Хубава си, моя горо“, ломчани и гости на града празнуваха 3 март, Националния празник на Република България.

В тържествения митинг-концерт „България-това сме ние!“ пирамидата на свободата бе издигната от ученици от ПГПТ-Лом, а триото „Будители“ и хората запяха възпламеняващите възрожденски песни и „На многая лета!“, заедно с оперния певец Златан Маринов.

Празнично настроение създадоха с изпълненията си рецитаторска, вокална група и фанфарен оркестър към ОУ „Контстантин Фотинов“, и фанфарен оркестър към ОУ „Никола Първанов“. Ученици от всички училища пък развяваха националния трибагреник.

Молебен за душите на падналите за свободата на България отслужи отец Цветан Антонов.

Слово по случай националния празник произнесе кметът на Община Лом Пенка Пенкова:

„На Трети март, преди 140 години, България възкръсна за нов живот. Това е дата свещена, героична и победна! Трети март ще пребъде във вечността, защото той принадлежи на народа, защото пречиства и сплотява, за да бъде жив гордият български дух. Днес, не случайно сме се събрали пред паметника на дядо Цеко Войводата – светъл и героичен образ. Войвода на българска доброволческа чета по време на Руско-турската война, той благославя знамето с думите: “Да помогне Бог на това свято знаме да премине от край до край нещастната българска земя. Всичко нечисто поганско и зло да бяга от страх пред него, а по дире му да настане траен мир и благоденствие!” Пред паметта на всички герои, отдали живота си, за да сме свободни ние, да изразим нашата почит днес! Защото, скъпи мои съграждани, България – това сме ние!“

Сред официалните гости на празничния митинг-концерт бяха и председателят на Общинския съвет Христина Христова, общински съветници и кметове на кметства. Ломчани почетоха с едноминутно мълчание в памет на загиналите за свободата на България.

Венци на паметника на Дядо Цеко Петков – Войводата поднесоха Община Лом, Общински съвет – Лом, политически партии, здравни, културни, социални и образователни институции, съюзът на офицерите и сержантите от запаса, младежки и патриотични организации и граждани.