Предупреждение за покачване на реки и язовири в Монтанско

Постоянно се наблюдават реките и язовирите в областта
Снимката е илюстративна

Министерството на околната среда и водите предупреждава, че във връзка с хидрометеорологичната обстановка в страната от обилния снеговалеж и очакваното снеготопене в следващите дни, е необходимо всички отговорни институции да предприемат превантивни действия и да създадат организация и координация за недопускане на потенциален риск от наводнения.

Със запълване на над 90% е язовир „Среченска бара“, съобщават от Министерството на околната среда и водите.

Предприети са мерки за освобождаване на обеми чрез контролирано изпускане, като предвид предстоящия летен сезон и нуждите на населението от питейна вода, ще бъде гарантирано водоснабдяването.

Заради предстоящото топене на снеговете в балкана се очаква и покачване на нивото на река „Огоста“ с над 20 см.

В МОСВ всеки ден се анализира постъпващата от НИМХ – БАН прогноза за времето, валежите, предупрежденията за опасни явления и влиянието им върху оттока на реките и язовирите в страната.

Информацията се публикува на страницата на министерството и се изпраща на областните управители, Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, Главната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и на други заинтересовани ведомства с цел предприемане на превантивни действия и мерки.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.