Невероятен успех за наш планинар (СНИМКИ)

На 21.02.2018 г. Ивалин Ценов от с. Костенци изкачи първенеца на Африка. Планината Килиманджаро е съставена от три загаснали вулкана сред множеството такива в източната част на Централна Африка – в Танзания.

Ето какво сподели той: „На летището бяхме посрещнати от представител на обслужващата фирма и след кратка почивка се отправихме към офиса на фирмата. Там ни провериха екипировката, назначиха и обслужващия персонал /двама водачи, готвач и носачи – общо 10 бр./.Всичко това само за двама туристи.

С транспорт ни откараха до един от входовете на национален парк, от където след съответната регистрация поехме пеша нагоре. Минава се през „ дъждовна“ гора /джунгла/, след това през тропически храсти и накрая скалист сипей. За четири дни /бивакувания на палатки в съответните лагери/ успяхме да достигнем до базовия лагер.

От там стартираме в 24:00 часа през нощта и за около 5, 30 часа преодоляхме последния най-труден участък с денивелация 1000 м. и достигаме /към 7:30 часа/ най-високата точка – връх UHURU PEAK / Свобода/ – 5 895 м.

Той се намира на хълма, ограждащ вулкана Кубо. На връщане се отклонихме от пътя като влязохме към кратера му. Там, изкачвайки уморени един хълм, надзърнахме в кратера на вулкана, който се смята за активен.

Следва бързо спускане към лагера /обяд и почивка/ и продължаване до друг вход на парка. С транспорт се прибрахме до град Моши. Така за 2 днио свалихме около 5000 м. денивелация, преминавайки през три сезона / зима, пролет, лято/.

Връчиха ни „златен“ сертификат за върха, а ние изразихме съответната благодарност към помощниците, подпомагайки „социално“ техните семейства. Останалите три дни посветихме на разглеждане на животинския свят на парковете на Танзания. На 06.09.2018 г. в същия състав изкачихме първенеца на Европа – връх Елбрус /5642 м./

Върхът, съставен от източен и западен, е бил вулкан, намиращ се на 10 км. в страни от главното Кавказко било, разделящо Грузия от автономната Габардино-Балкарска република на Русия. Без никакви помощници ползвайки само лифта от курортното селище Тераскол за два дни / с една нощувка на 4 100 м./ изкачихме върха.

За съжаление случихме влошаване на времето и на връщане не успяхме да качим и източния / по нисък с 20 м./ връх. Но се прибрахме в хижата, където през нощта натрупа повече от педя сняг. Тези върхове нямат техническа трудност, единствения проблем е височинната поносимост на организма и изненадите на времето.“

На 12.02.2014 г. И. Ценов беше изкачил първенеца на Южна Америка / вр. Аконкатуа-6962 м./ Така в актива си има 3 континентални първенци, всичките образувани в резултата на вулканична дейност.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.