Село Комарево си направи библиотека (СНИМКИ)

Село Комарево си направи библиотека

Нова библиотека отвори врати в берковското село Комарево.

Фондът на библиотеката попълниха дарители от цялата страна, които осигуриха за читателите над 4 000 тома разнообразна литература.

Преди няколко месеца кметският наместник Цвета Йорданова обявила призив в социалните мрежи, че набира книги, за да възстанови затворената преди много години библиотека. Идеята за читалище с библиотека е дългогодишна мечта на цялото село, утончява г-жа Йорданова. „Хората отдавна говорят за това.

Възрастните са свикнали още от младите си години да четат и сега на старини искат да прекарват времето си смислено.

Грижата им обаче е повече за децата – през лятото много внуци и правнуци идват в селото, но няма какво да правят. Ако има читалище с книги и компютри, гостенчетата ще имат занимания и ще остават по-дълго на село.“ – споделя кметският наместник.

В Комарево през миналия век читалище имало, спомнят си пенсионерите. Някъде в средата на ХХ век местните хора събрали пари и сами вдигнали културен дом. В двуетажната сграда подредили библиотека, оборудвали лекарски кабинет, а в една от стаите настанили кмета.

Големият салон на първия етаж пък приютил кино и сцена за представления. „Беше много хубаво! По празниците в салона изнасяха концерти различни състави, а в събота и неделя опъвахме маси и се вдигаха многолюдни сватби!“, спомнят си жителите на Комарево. Тогава обаче само децата в селото са били повече от сегашните жители.

Кметският наместник Цвета Йорданова и жителите на китното село Комарево изразяват своята огромна благодарност за благородния жест на всички дарители, които за кратко време са обогатили фонда на духовното средище с всякакъв вид литература.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.