140 спасители и пожарникари ще се обучават в Монтана

Продължава търсенето на пожарникари и спасители

140 спасители и пожарникари от Грузия, Дания, Турция и Италия ще участват в учение „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” в Монтана, MODEX 2018.

Учението „Издирване и спасяване при разрушения в градска среда с последващи инциденти с опасни вещества” се провежда от 19 до 23 март 2018 г. на територията на община Монтана.

Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – МВР участва в консорциум за провеждане на международно полево учение за Модули за Гражданска защита на Европейския съюз „EU ModEX Montana 2018”, лот 3. Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” – Монтана подготвя учението на местно ниво.

Възможностите си за оказване на помощ при мащабни международни бедствия ще тренират Модулите за издирване и спасяване в градска среда на Грузия и Турция и Модул за реагиране при инциденти с опасни вещества на Дания.

Международните екипи от Турция и Грузия ще демонстрират уменията за спасяване по алпийски способ, при инциденти с голям брой пострадали при катастрофа, спасяване на пострадали в тунел на магистрала след срутване, при кални свлачища и лавини, а Датският екип ще ликвидира последиците от възникнали инциденти с опасни вещества.

Чуждестранните екипи ще използват и кучета спасители за търсене на пострадали хора под развалини.

Целта е да се тестват възможностите на различни държави за реагиране и сътрудничество при ликвидиране на последиците след мащабни бедствия.

Националните и международните екипи се планира да се проведат тренировъчни дейности в районите:

– град Монтана: полигон на „Центъра за професионална квалификация” – РДПБЗН, язовир „Огоста”, в недостроената сграда (хирургически блок) до МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” АД, Международните екипи се планира да се разположат на лагер на терен на ул. „Диана”№27 в Северната промишлена зона (до Мебелната къща)

– с. Горно Церовене при язовир „Огоста”

– с. Ерден – тунел към канал на недоизградена напоителна система на язовир „Огоста”

В учението ще вземат участие и централни и местните структури, реагиращи при бедствени ситуации – МВР, Академията на МВР, “Охранителна полиция” – ОД на МВР – Монтана, Гранична полиция, Жандармерия, Дирекция комуникационни и информационни системи на МВР, Напоителни системи – клон Мизия, БЧК, Спешна медицинска помощ, Областната дирекция по безопасност на храните и Регионалната здравна инспекция в град Монтана.

Областният щаб ще протренира плана за реагиране при земетресение и при инциденти с опасни вещества. Пожарникарите от Монтана ще се подпомогнат от доброволците от община Монтана и община Вълчедръм.

Проектът се реализира по линия на Механизма за Гражданска защита на Европейската комисия.

Водещ партньор в консорциума е доброволческата хуманитарна организация Йоханитер-Унфал-Хилфе (Johanniter-Unfall-Hilfe e.V.) – Германия, избрана от Европейската комисия за провеждане на цикъл от учения EU ModEX 2017/2018.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.