Баба Марта започва да показва характер от неделя

Баба Марта започва да показва характер от неделя

В неделя над Монтана и региона е обявен оранжев код за опасни явления. Според синоптиците, ще духа умерен до силен вятър от север и с него температурите бързо ще се понижат.

Ще има валежи от дъжд, временно интензивни и придружени с гръмотевици. Възможни са и градушки. Сумарни количества между 15 – 25 л/кв.м, в Предбалкана ще са и повече.

През страната ще премине средиземноморски циклон, който носи със себе си студен армосфрен фронт и времето ще е много динамично.

Ще преобладава облачно време и още в сутрешните часове в Западна България ще започнат валежи от дъжд, които през деня ще обхванат цялата страна. По линията на преминаващия студен фронт валежите временно ще са интензивни, на места значителни по количество.

Ще има гръмотевична дейност, възможни са и градушки. След пладне в югозападните райони валежите ще спрат и за кратко облачността ще се разкъса. През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с умерен и временно силен северозападен, в Източна България – североизточен.

С нахлуването на студен въздух от север ще започне и бързо понижение на температурите, чувствително в Северна България, особено в североизточните райони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици.

Сутрешните температури ще бъдат все още високи – между 9° и 14°, в североизточните райони по-ниски, а към 14 часа – в широк интервал от 0° в североизточните до 20° в югоизточните райони, където през по-голямата част от деня все още ще духа югозападен вятър.

Зa още новини, снимки и видео харесайте страницата ни във Facebook. Там очакваме вашите коментари и сигнали.